Et alsidigt team

Hos HP Byg er vi mere end 220 medarbejdere. Foruden håndværkere inden for beton, elementmontage og murer samt tømrer og snedker beskæftiger vi blandt andet ingeniører, bygningskonstruktører og byggeteknikere. Sammen bygger vi hver dag for professionelle bygherrer i hele Danmark.

Nedenfor kan du læse om, hvad arbejdsdagen består i for en række af vores medarbejdere.

Læs også:

Tømrersvend Kristoffer Lyngdahl

”Der er plads til at lære – og til at tale sammen og hjælpe hinanden”

For fem og et halvt år siden startede Kristoffer Lyngdahl som tømrerlærling i HP Byg. I dag er han udlært og fastansat – og sammen med sin makker har han været med på en række af HP Bygs store byggepladser. Og han er glad – for arbejdet, for kollegerne – og for, at der stadig er plads til at lære nyt.

Gennem sin læretid var Kristoffer Lyngdahl med på nogle af HP Bygs store etage­byggerier; blandt andet de mange ungdomsboliger langs Aalborgs havnefront samt Egeparken, som består af 222 boliger, fordelt over fem boligtårne.

Men tiden som lærling vekslede ikke kun mellem byggepladser – også mellem afdelinger. Så mens nogle af perioderne blev brugt på de store byggepladser, blev andre brugt i serviceafdelingen. Her var Kristoffer Lyngdahl med til at renovere et bindingsværkshus, ligesom han løste små ombygningsopgaver for faste erhvervskunder. Og afvekslingen passede ham ganske fint:

– Jeg kan rigtigt godt lide de store byggepladser med akkordarbejde, hvor man fx monterer gips i mange mere eller mindre ens lejligheder. Men det var også fedt med den store afveksling, der var hen over læretiden, for man bliver jo ikke en dygtig tømrer af at lave det samme. Så jeg er glad for, at jeg også kom omkring serviceafdelingen, hvor det handler om små og meget forskelligartede opgaver.

Kristoffer Lyngdahl blev færdiguddannet for ét år siden, og i skrivende stund er han med til at afslutte et boligbyggeri i Viborg. Arbejdet udfører han sammen med sin fas­te makker, som han fik et halvt år inden svendebrevet. Og Kristoffer Lyngdahl sætter stor pris på samarbejdet med makkeren, som har mange års erfaring:

– Jeg syntes, det var dejligt, at jeg så at sige kendte min fremtid, allerede inden jeg blev udlært – selvfølgelig fordi, jeg kunne fortsætte i HP Byg, men også fordi, jeg fik en makker, som kan lære fra sig. For jeg synes, det er vigtigt, at man kan fortsætte med at lære – helt indtil den dag, man skal på pension. Ellers ville det blive kedeligt.

Og rammerne for at lære er gode hos HP Byg, slutter Kristoffer Lyngdahl:

Selvfølgelig går man på arbejde for at tjene penge. Men noget at det, jeg sætter pris på ved HP Byg er netop, at man aldrig kun tænker på sig selv. Jeg har fagligt dygtige kolleger, som også er dejlige mennesker, så der er god kemi – både blandt håndværkerne i egenproduktionen og blandt underentreprenørerne. På den måde er der altid plads til at tale samme og til at hjælpe hinanden.

Projektchef Kenneth Kiærulf Petersen

”Der bliver lagt vægt på respekten”

Selvom Kenneth Kiærulf Petersen altid havde haft interessen for byggeri, faldt valget i sin tid på uddannelsen som revisor. Men han glemte ikke byggebranchen – og i dag er han også uddannet bygningskonstruktør med en stilling som projektchef hos HP Byg. Foruden egenproduktionen er det især virksomhedens tilgang til projektstyring, som tiltaler ham.

Kenneth Kiærulf Petersen kommer fra en familie, hvor mange er uddannet håndværker. Men da han skulle vælge uddannelse, var det revisorfaget, som trak mest i ham. Men han har altid haft interessen for byggeriet, og da han senere fik lyst til at søge væk fra det boglige, faldt valget på uddannelsen som bygningskonstruktør. Her blev han færdig i 2010, og siden har han arbejdet med byggeledelse hos en række sjællandske entreprenører.

I skrivende stund har Kenneth Kiærulf Petersen været hos HP Byg i lidt mere end halvandet år, og han er tilknyttet virksomhedens afdeling på Sjælland. En af grundene til, at han blev tiltrukket af HP Byg, er virksomhedens fokus på egenproduktion:

– Jeg kan godt lide, at HP Byg har egenproduktion – også selvom det ikke nødvendigvis er mig selv, der har det daglige ansvar for eksempelvis betonelementmontagen. Men egenproduktionen giver projekterne en god rygrad; den hjælper mig som projektchef til at komme ned i detaljerne, og på den måde giver den mig også en større faglig indsigt i projekterne.

Kenneth Kiærulf Petersens første projekt hos HP Byg lå i Ishøj. Her var han med til at opføre ”Mejsehaven”, som består af 133 boliger, fordelt over tre boligblokke, 10 rækkehuse og et syvetagers punkthus. Og selvom han ikke var med på projektet fra starten, har det ikke været svært at komme ind i processen på byggepladsen:

– HP Bygs tilgang til byggeledelse passer rigtigt fint med den måde, jeg godt kan lide at gribe det an på. Der bliver lagt stor vægt på respekten på byggepladsen, så man fx altid gør ordentligt klar til næ­s­te faggruppe, og involverer alle parter i planen for at sikre, at man trækker i samme retning.

Projektleder Aaron Widdicombe

”Vi har frie rammer – og dygtige kolleger at sparre med”

For Aaron Widdicombe er beton et spændende materiale, og han kunne ikke forestille sig at arbejde med andet. Han er uddannet tømrer, men da han for syv år siden fik mulighed for at arbejde med betonfaget, slog han til. I dag er han projektleder hos HP Byg, hvor han har videreudviklet sin faglighed i en hverdag med frie rammer og dygtige kolleger.

Aaron Widdicombe er oprindeligt uddannet tømrer og har siden læst videre til bygningskonstruktør. Han har altid interesseret sig for betonfaget, og blev derfor glad, da han hos en tidligere arbejdsgiver blev tilbudt en stilling som entrepriseleder inden for betonelementmontage. Senere, i 2021, startede han hos HP Byg, og her fik han mulighed for – foruden elementmontagen – at arbejde med fundamenter og in situ-støbning. Og det er en faglig udvikling, som passer ham godt:

– Tidligere arbejdede jeg kun med montage af betonelementer, men nu har jeg fået råhuset med som en helhed. Det synes jeg virkelig er fedt – jeg kunne ikke forestille mig at arbejde med andet end beton, og jeg kan godt lide følelsen af at skabe hele rammen for bygningen. Det er et spændende ansvar at have, og det stiller store krav, da de andre faggrupper er afhængige af, hvordan vi planlægger vores proces.

I skrivende stund er Aaron Widdicombe projektleder på den ene af to bygninger, som HP Byg opfører i centrum af Høje Taastrup. Han bor i Aalborg og selvom han har været med på projekter i det nordjyske, er han i dag en fast del af virksomhedens Sjællands-afdeling. Dette skal naturligvis balanceres i forhold til privatlivet – og det er en balance, som Aaron Widdicombe for længst har fundet:

– Vi har firedagsuger, der løber fra mandag morgen, så jeg kører hjemmefra søndag aften. Det kan fint indpasses med familien derhjemme, og for mig er det blevet en vane og en livsstil. Det føles som enhver anden køretur til arbejdspladsen – min ligger bare lidt længere væk.

Og han befinder sig rigtig godt i HP Bygs råhus-afdeling:  

– Hos HP Byg tager man sig godt af sine ansatte, og det er den bedste arbejdsplads, jeg har haft. Vi får frie rammer til at planlægge arbejdet og bruge vores faglighed – og der er altid nogle dygtige kolleger, man kan spørge til råds og sparre med.

Anlægsstruktør og tillidsmand Michael B. Henriksen

”Der bliver virkelig gjort noget for os”

Michael B. Henriksen har været ansat som struktør i HP Bygs råhusafdeling siden 2021. Som en fast del af et sjak udfører han både støbearbejde og betonelementmontage – og han er glad for HP Byg: Både fordi, han oplever, at der er styr på tingene, og fordi, man som medarbejder mærker, at der bliver gjort noget for én.

I 2014 modtog Michael B. Henriksen sit svendebrev som anlægsstruktør, og hans første ansættelse hos HP Byg var i 2016, hvor han i nogle måneder var med på et boligbyggeri på Sjælland. Efter dette var han ansat hos andre firmaer i Aalborg, og da der i december 2021 opstod en mulighed for at komme tilbage til HP Byg, slog han til:

– I 2016 strakte opgaven sig kun over nogle måneder, og da arbejdet var færdigt, håbede jeg, at jeg på et tidspunkt kunne komme tilbage til HP Byg. Dén mulighed opstod i slutningen af 2021, hvor jeg og mit sjak begyndte arbejdet på et rækkehusbyggeri, som HP Byg netop var startet på i det sydvestlige Aalborg.

Siden da har Michael B. Henriksen og resten af sjakket både støbt fundamenter og monteret betonelementer på flere af HP Bygs projekter i Aalborg og resten af Nordjylland; og i januar 2023 blev han desuden valgt som tillidsmand for svendene i råhusafdelingen.

Jeg nyder at være ved HP Byg”, fortæller Michael B. Henriksen og fortsætter: ”Når vi starter på et nyt byggeri, er der på forhånd sat priser på alle de opgaver, der er i akkorden. På den måde ligger alt klar fra starten, og der er samtidigt helt styr på sikkerheden.”

For Michael B. Henriksen er nøgleordet medarbejderpleje – og foruden, at han fremhæver vigtigheden af det sociale med julefrokost, sommerfest og andre aktiviteter – bliver der i det daglige lyttet og gjort noget for medarbejderne. Og som eksempel nævner han et stort etagebyggeri i Aalborg:

– Inden et betonelement hejses op og monteres, skruer man normalt et eller to brædder foran dør- og vindueshullerne, så de kan fungere som afskærmning, når det er på plads. Men da vi sidste år var med på et stort byggeri, aftalte vi at sætte brædderne fast på færdigproducerede rammer, som kunne kiles fast i hullerne. Det var godt for arbejdsmiljøet, fordi vi udgik støv, støj og vibrationer, når vi ikke skulle bore så ofte i betonen.

Hvis nogen i sjakket har spørgsmål til løn, sikkerhed eller andet”, fortsætter Michael B. Henriksen, ”ringer man desuden bare ind på kontoret – der er aldrig bøvl, og alle er hjælpsomme”.

Murersvend Jakob Zakrias Jeppesen

”Man føler sig værdsat”

Efter nogle år som murersvend på en række af HP Bygs byggerier i Aalborg har Jakob Zakrias Jeppesen valgt at tage springet til en af virksomhedens byggepladser på Sjælland. Og selvom det er lig med mange dage væk fra familien, har han hurtigt fundet sig til rette – både på grund af det gode fællesskab, og fordi han oplever, at rammerne er i orden.

– HP Byg er den bedste arbejdsplads, jeg har haft. Sådan lyder den korte opsummering, når Jakob Zakrias Jeppesen fortæller om sine foreløbigt tre år hos HP Byg. Før, han kom til HP Byg, var han ansat hos mindre byggefirmaer i det nordjyske, og selvom han også har været omkring HP Bygs serviceafdeling, er det de store byggepladser, der trækker. Over årene har han blandt andet været med på flere af de byggerier, HP Byg har opført på Eternitgrunden i Aalborg og langs byens nye havnefront.

– Jeg er glad for at være i HP Byg, fordi der er styr på tingene, og fordi, vi har det, vi har brug for, fortæller Jakob Zakrias Jeppesen og fortsætter: Vi bliver involveret og skånet i arbejdet, og der bliver gjort meget i forhold til både sikkerhed og hjælpemidler. Hvis der opstår uenigheder, bliver der taget hånd om det. Sådan var det, da jeg var i Aalborg, og det fungerer på fuldstændigt samme måde her på Sjælland.

Det var i begyndelsen af oktober 2021, at Jakob Zakrias Jeppesen havde sin første dag på HP Bygs byggeplads, der ligger på den tidligere ISS-grund i Københavns Nordvestkvarter. Og, understreger Jakob Zakrias Jeppesen, på Sjælland handler det selvfølgelig også om rammerne uden for byggepladsen:

– Virksomheden gør en kæmpe indsats for, at vi har det godt. Vi har bil til rådighed, og selvom byggepladsen ligger centralt i Nordvestkvarteret, bor vi i en lejlighed kun en lille kilometer væk. Det betyder alt sammen, at man som medarbejder føler sig værdsat, og at man oplever at være en del af virksomheden.

Jakob Zakrias Jeppesen forventer, at han skal være på ISS-grunden indtil starten af 2022. Men det betyder ikke, at han nødvendigvis vender tilbage til det nordjyske:

– Det er nogle lange dage, vi har herovre, men jeg vil gerne være i det sjællandske så længe, det harmonerer med familien derhjemme. Vi har et rigtigt godt fællesskab på byggepladsen, og vi hygger os. Så selvom det naturligvis er svært at undvære familien i flere dage i træk, så betyder det rigtigt meget, at vi har så godt et sammenhold herovre.

Projektleder Nanna Frisesdahl Andersen

”Man får ansvar – og de rigtige rammer”

Nanna Frisesdahl Andersen blev grebet af den varierede arbejdsdag og den brede menneskelige kontakt, man har som projektleder. Som en del af HP Bygs afdeling på Sjælland er hun glad at have fået et stort ansvar – og for, at hun som projektleder både kan sætte sit eget præg på tingene og lære af de mere erfarne kolleger i teamet.

Nanna Frisesdahl Andersen kom oprindeligt til HP Byg under sit praktikforløb på uddannelsen til bygningskonstruktør. Her var hun med på to totalentrepriser i det centrale Aalborg, og som færdiguddannet startede hun som projektleder i Aalborg.

 – I min praktik opdagede jeg, at jeg kan lide at være en del af det koordinerende arbejde på byggepladsen, fortæller Frisesdahl Andersen. Jeg kan sætte mit eget præg på tingene, og der sker jo næsten noget nyt hver dag. Det menneskelige aspekt er også vigtigt for mig, og jeg kan lide at møde mange forskellige mennesker på byggepladsen.

Nanna Frisesdahl Andersen understreger, at der naturligvis også følger et stort ansvar med; især på det nuværende projekt, hvor hun er med til at opføre 139 boliger i Hedehusene – et projekt, som skal bæredygtighedscertificeres til guld efter DGNB.

– Hos HP Byg har jeg som projektleder hurtigt fået et stort ansvar, men jeg synes også, vi har de rigtige rammer til det. Jeg er en del af et team, hvor jeg som relativt nyuddannet har erfarne kolleger at sparre med, og jeg har været med på projektet fra den tidligste del af projekteringen. Det giver en stor værdi i byggefasen, fordi der er tid og ressourcer til at rette projektet til og opdage fejl, før de bliver kritiske.

Selvom det har været en stor omvæltning, er Nanna Frisesdahl Andersen desuden glad for at være i HP Bygs afdeling på Sjælland. Her er det især arbejdet med at udbygge netværket af underentreprenører og implementeringen af HP Bygs værdier, som hun synes er spændende.

Serviceleder Bertel Thomsen

”Vi har beholdt HP-ånden”

Tilbage i 1992 startede Bertel Thomsen i tømrerlære hos HP Byg. I dag er han serviceleder – og han ser et byggefirma, der har udviklet sig uden at efterlade den oprindelige HP-ånd i fortiden.

HP Byg har rødder tilbage til 1953, og i 2018 passerede virksomheden første gang en årsomsætning på en halv milliard. Samtidigt er der foruden et nyt hovedkontor i Aalborg etableret fast kontor i Ballerup.

Da Bertel Thomsen kom til, var HP Byg et væsentligt mindre firma. Siden grundlæggelsen havde det udviklet sig fra et traditionelt tømrerfirma til totalleverandør af ombygninger, renoveringer og nybyg. I det nordjyske lokalområde talte man om en engageret virksomhed med gode, gamle dyder, hvor ”et ord er et ord”. Og netop ånden fra dengang er det ifølge Bertel lykkedes at holde fast i, mens virksomheden siden er vokset betragteligt:

HP Byg er for mig en spændende rejse, blandt andet fordi den gamle HP-ånd er bibeholdt og udviklet i takt med virksomheden. Vi har Grøn Proces, som bygger videre på de gamle principper om god planlægning og overholdelse af aftaler, mens vores HP Education er med til at udvikle ressourcerne og ikke mindst give muligheder for medarbejderne.

Netop planlægningen af arbejdet er blandt de ting, Bertel fremhæver, når han fortæller, hvorfor han befinder sig godt som serviceleder: Planlægning er indbegrebet af HP Byg-ånden, mens der samtidig er rig mulighed for at udvikle på den enkelte medarbejders egne kompetencer.

Projektleder Christian Bundgaard Nielsen

”Alle får lyst til at tage ansvar”

Med en uddannelse som både murer og civilingeniør kom Christian Bundgaard Nielsen til HP Byg i 2020. Med sig havde han også en bred erfaring fra store og små byggevirksomheder – og hos HP Byg har han fundet en unik tilgang til tingene, hvor alle ikke blot tager ansvar – men også har lyst til at tage ansvar.

Christian Bundgaard Nielsen havde første arbejdsdag hos HP Byg i foråret 2020, og lige fra starten har han været med på et af HP Bygs største projekter ved Aalborgs østlige havnefront. Et projekt med en unik placering ved Limfjorden og som omfatter 212 boliger, fordelt over sammenlagt 13.500 m2.

Christian Bundgaard Nielsen fandt sig hurtigt til rette i rollen som projektleder med ansvar for den daglige koordinering af HP Bygs underentreprenører. En rolle, der giver ham en hverdag med både løbene opfølgning på projektets tidsplaner og et tæt samarbejde med mange forskellige faggrupper.

Min opgave er groft sagt at sørge for, at vi alle går i samme retning, fortæller Christian Bundgaard Nielsen fra byggeskuret, der kun ligger et stenkast fra vandet. Det er en kompleks byggesag med høje krav – både rent byggefagligt og i forhold til koordineringen. Derfor er det også fedt at opleve den høje faglige stolthed, der både er blandt vores egne svende og hos vores underentreprenører.

Flere af projektets underentreprenører har gennem de seneste år arbejdet tæt sammen på nogle af andre byggerier, HP Byg har færdiggjort ved Østre Havn i Aalborg. Derfor har der også været en meget stor fælles forståelse helt fra starten, fortæller Christian Bundgaard Nielsen: Vi sidder med byggelederne fra de forskellige faggrupper og taler tingene igennem. Alle har forberedt sig grundigt, så det er nemt at sætte de gennemarbejderede input ind i den samlede tidsplan. På den måde er det langt hen ad vejen en maskine, der bare kører – det er meget unikt at opleve, og på den måde handler det ikke kun om dét at tage ansvar – men om, at alle rent faktisk har en kæmpe lyst til at tage ansvar, slutter Christian Bundgaard Nielsen.