
2024 gik i minus. Men de røde tal må ikke få al opmærksomheden i et år, som har budt på milepæle, ordrerekord og en strategi, som samler virksomheden mod 2030. Sådan lyder de indledende ord fra HP Bygs administrerende direktør, Carsten Elgaard Sørensen, som også understreger, at årets resultat er utilfredsstillende – og at det har givet anledning til nøje opfølgning.
Carsten Elgaard Sørensen har netop trykket send på virksomhedens 2024-regnskab. Her lander bundlinjen efter skat på Kr. -2,3 millioner, hvilket sker med en omsætning på Kr. 696 millioner. Og årets omsætning er den ene af to årsager til de røde tal, fortæller han.
Udskudte projekter og et par afvigere
– Man tænker uvægerligt tilbage på 2022, hvor vi også gik i minus – men bagtæppet for 2024 er et andet. Dengang satte vi omsætningsrekord, men i 2024 har vi haft den laveste omsætning siden 2019. Vi gik på ingen måde efter at tangere rekorden, men vi mangler alligevel Kr. 100 millioner i forhold til, hvordan prognoserne var i slutningen af 2023.
Det har således sat et tydeligt aftryk på 2024, at nogle byggerier skulle igennem flere om-projekteringer for at falde på plads, ligesom enkelte projekter blev sat på pause, selvom de var linet op til igangsættelse. Og, pointerer Carsten Elgaard Sørensen, sådan noget rammer hårdt, selvom det hver gang er sket i god dialog med bygherrerne.
Den anden af de to årsager, fortsætter Carsten Elgaard Sørensen, skal findes i et par projekter, som – uden at sætte navn på dem – afveg så meget fra kalkulationen, at dækningsgraden krøb under nul.
Stærk soliditet og høj ordrebeholdning giver optimisme
– Vores resultat for 2024 er klart utilfredsstillende – og havde det været et lille plus, var realiteten stadig, at vi skyder langt forbi den bundlinje, vi går efter. Vi er blevet ramt fra flere fronter, og i opfølgningen på 2024 har vi blandt andet fordelt kortene anderledes i ledelsen, så vi samler mere af vores fokus på de områder, hvor vi nu ser, at det er nødvendigt.
Carsten Elgaard Sørensen håber samtidigt ikke, at det negative resultat løber med al opmærksomheden i et år, som har givet meget godt til HP Byg. Vigtigst af alt, fremhæver han, rokker resultatet ikke ved evnen til at løfte projekterne og tage nye ordrer ind:
– Aktionærerne står fuldt ud bag os og har således konverteret en ansvarlige lånekapital på Kr. 29 millioner til en aktiekapital på Kr. 30 millioner. Derfor gik vi ind i 2025 med en egenkapital på næsten Kr. 80 millioner og en soliditetsgrad på 35% – den højeste i nyere tid.
Og selvom der stadig er plads i produktionen, er også ordrebogen historisk stor:
– Både ordrebeholdningen og tilgangen af ordrer var højere end nogensinde i 2024. Det er helt sikkert med til at give os optimisme; omend det med 2024 i baghovedet er en forsigtig optimisme.
Blandt de kontrakter, som HP Byg indgik i 2024, er to store almene renoveringsopgaver i henholdsvis Hirtshals og Nørresundby, et stort etageboligbyggeri i Viborg, ombygning for Color Hotel Skagen samt De Maritime Huse i Løkken og et erhvervsdomicil i Hirtshals.
Nøgleordet er tålmodighed
Selvom HP Byg fortsat jagter kontrakter, ligger der ikke en ny omsætningsrekord i kølvandet på det store ordreindtag, understreger Carsten Elgaard Sørensen. Mange af de nye ordrer rækker helt ind i 2027, så rekorden til trods, er hverken 2025 eller 2026 fyldt op. Han fortæller dog også, at virksomheden er i god dialog med mange bygherrer, så man forventer snart at kunne sætte blæk på en række aftaler. Og så har man netop lanceret en strategi, der skal styrke virksomheden og videreudvikle den frem mod 2030:
– Det er en milepæl, at vi nu har indgået aftaler om renoveringsager i den helt tunge ende af skalaen, og det er en milepæl, at ordrebeholdningen er så bred. Men vi skal bruge de næste år på at arbejde os frem mod en bundlinje, vi er tilfredse med. Omdrejningspunktet for dette vil være den 2030-strategi, vi lancerede i slutningen af 2024, og som samler virksomheden mod en række mål.
Strategien, fortsætter Carsten Elgaard Sørensen, er ikke lavet fordi, man ønsker at ændre noget grundlæggende i virksomhedens processer og metoder. Man tror med andre ord på den nuværende model – men med en erkendelse af, at den løbende skal justeres.
Strategien er udarbejdet i fællesskab af ledelsen samt fag- og afdelingscheferne, og hele virksomheden er blevet præsenteret for detaljerede handlingsplaner. Foruden salg og produktion adresserer den bæredygtighed, hvor målet er en CO2-reduktion på 42% i scope 1 og 2. Under overskriften ’mennesker’ handler det desuden om at gøre virksomheden attraktiv på fremtidens arbejdsmarked. Og så er tålmodighed et nøgleord:
– Strategien rummer de elementer, vi tror på, vil lande os på en god, solid bundlinje – også inden 2030. Men som vi ser vores branche lige nu, så kommer til det at kræve vedholdenhed – og en god portion tålmodighed.
Nyheder fra HP Byg
HP Byg er en virksomhed i konstant bevægelse med mange nye og spændende tiltag. Her kan du følge med i hvad der sker internt såvel som eksternt hos HP Byg.
Forsigtig optimisme hos HP Byg trods røde tal
Det er en milepæl, at vi har indgået aftaler om renoveringsager i den tunge ende af skalaen og, at ordrebeholdningen er så bred. Nu skal vu bruge de næste år på at arbejde os frem mod en bundlinje, vi er tilfredse med.Fra praktik til projektleder
Historien om Anders Christensen og Jannik Mose Skov handler om to studerende, der startede som praktikanter og fortsatte som studentermedhjælpere – og som nu er fastansatte projektledere på et af HP Bygs mest synlige projekter i Aalborg.Stabil og positiv udvikling hos HP Byg skaber godt fundament
”Kort fortalt var 2023 et godt år”, fortæller HP Bygs adm. direktør, Carsten Elgaard Sørensen. Omsætningen dykkede, men den nordjyske entreprenør slutter med et tocifret millionresultat, som ligger over prognoserne. Samtidigt blev året brugt på at styrke fundamentet yderligere.