For HP Byg har de seneste 10 år budt på vækst og positiv bundlinje. I 2022-regnskabet fortsætter væksten; men resultatet er rødt. Med opbakning fra ejerkredsen er der gennemført en række tiltag – de tabsgivende projekter er afklaret – og nu handler det om at sikre lønsomheden.

Bortset fra det nyeste regnskab fra 2022 skal man tilbage til 2012 for at finde et rødt resultat fra HP Byg. Efter skat lander 2022 på Kr. -25,6 millioner mod et positivt resultat på Kr. 12,4 millioner i 2021.

2022 byder desuden på en rekordomsætning på ca. Kr. 947 millioner, hvilket er tæt på Kr. 200 millioner højere end i 2021. Administrerende direktør Carsten Elgaard Sørensen fortæller:

– I tråd med de seneste år stammer omsætningen fra projekter, som flugter med vores strategiplan fra 2019; det vil sige: Etageboliger, rækkehuse, renoveringer og erhvervsbyggeri samt service og vores snedkerværksted. Hovedvægten ligger fortsat i Nordjylland, men Midtjylland og især Sjælland er også godt repræsenteret.

Ligesom mange andre i branchen har HP Byg mærket prisstigninger, inflation og knaphed på materialer. Men det er ikke her, man skal finde årsagen til resultatet, som Carsten Elgaard Sørensen betegner som stærkt utilfredsstillende:

– I 2022 har vi afleveret mange byggerier, hvor vi på trods af udfordringerne er kommet godt i mål. Forklaringen på det stærkt utilfredsstillende resultat skal i stedet findes i den daglige drift af enkelte byggesager, hvor tingene udviklede sig meget negativt. Det er naturligvis noget, vi tager yderst alvorligt, og det har givet anledning til en række tiltag internt i virksomheden.

Carsten Elgaard Sørensen understreger, at de tabsgivende projekter alle er afleveret og taget i brug i 2022 eller primo 2023, og at de negative konsekvenser dermed er afklaret og indeholdt i regnskabet.

Nødvendigt at styrke processerne

Når HP Byg har kunnet vækste næsten uafbrudt i 10 år, er det ifølge Carsten Elgaard Sørensen sket med udgangspunkt i virksomhedens faste processer for styringen af projekter og byggepladser. Men de processer har nu – på baggrund af erfaringerne fra 2022 – fået et eftersyn:

– Vi er en virksomhed, der i høj grad er båret af vores processer og efterprøvede måder at gøre tingene på – og var det ikke for dem, havde vi ikke kunnet forfølge vores vækststrategi i så mange år. Men de var ikke længere gode nok, og i 2022 blev det meget tydeligt, at der skulle ændringer til: Vi har blandt andet forstærket styringen på byggepladserne samt processen i overgangen fra kalkulation til udførsel.

Carsten Elgaard Sørensen understreger desuden, at selvom lysten til vækst er intakt, handler det nu om at give de nye tiltag den rette opmærksomhed og om at sikre lønsomme projekter:

– Selvom vi nu har fundet løsningerne, så lyder hovedopgaven for 2023 på at følge det hele til dørs i organisationen og sikre, at vi er tilbage på sporet.

Fundamentet er stadig stærkt

Direkte adspurgt om forventningerne for 2023 svarer Carsten Elgaard Sørensen, at omsætningsrekorden ikke vil blive slået:

– Vi har stadig en solid ordrebeholdning, men på baggrund af vores prognoser har vi længe vidst, at aktivitetsniveauet foreløbigt ville toppe i 2022. Dermed vil omsætningen blive lavere i 2023, og vi forventer samtidigt et positivt resultat, som ligger mellem Kr. 10 og 15 millioner.

Og fundamentet er stadig stærkt, understreger han:

– Vi har en stærk ejerkreds, som bakker fuldt ud op om HP Byg: Der er blevet indskudt ansvarlig lånekapital på i alt Kr. 29 millioner, og med en samlet ansvarlig kapital på Kr. 67 millioner har vi fortsat fundamentet til både at håndtere de projekter, vi har i gang, og til at tage nye ordrer ind.

Læs også:

Flere nyheder fra HP Byg

 • 12/03/2024

  HP Byg justerer og optimerer efter første underskud i 10 år

  Fra praktik til projektleder
  Historien om Anders Chris­tensen og Jannik Mose Skov handler om to studerende, der startede som praktikanter og fortsatte som studentermedhjælpere – og som nu er fastansatte projektledere på et af HP Bygs mest synlige projekter i Aalborg.

 • 06/03/2024

  HP Byg justerer og optimerer efter første underskud i 10 år

  Stabil og positiv udvikling hos HP Byg skaber godt fundament
  ”Kort fortalt var 2023 et godt år”, fortæller HP Bygs adm. direktør, Carsten Elgaard Sørensen. Omsætningen dykkede, men den nordjyske entreprenør slutter med et tocifret millionresultat, som ligger over prognoserne. Samtidigt blev året brugt på at styrke fundamentet yderligere.

 • 12/01/2024

  HP Byg justerer og optimerer efter første underskud i 10 år

  Kendt Aalborg-bygning renoveres til svanemærkede boliger
  En historisk bygning, som de fleste aalborgensere kender: Den har rødder i byens industrialisering og i dens status som universitetsby – og nu bliver den renoveret og bygget om til svanemærkede boliger.